78147

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


Jan Cervenka (e-mailem) --- 2. 12. 2012
Re: prodej medoviny

Dne Sunday 02 of December 2012 12:32:14 R. Pol???ek napsal(a):
> Jestli výroba a prodej medoviny je běžná živnost, tak je třeba podle mně
> splnit v první řadě podmínky Zákona o lihu 61/1997 Sb.
> To znamená, že provoz, kde se to dělá je výrobna lihu a musí splňovat
> potřebné podmínky pro výrobnu lihu dané v tom zákonu, a že vyrobený líh se
> musí evidovat a danit příslušnou daní tuším 285 Kč na litr čistého etanolu.
> Potom bude třeba plnit hygienické podmínky o potravinách .
> No a až nakonec zdanit to daní z příjmu, to je v tomto případě to nejmenší.
> Přirozeně to nebude danit v ostatních příjmech, ale bude to v jiné kolonce
> v příjmech z podnikání.
> Tohle to všechno podle mně musí splnit každý, kdo by chtěl medovinu
> prodávat oficiálně.
>
> Jinak si myslím, že kdo udělá za rok třeba 100 - 200 litrů medoviny a
> rozprodá po sousedech a známých, že po něm celníci primárně nepůjdou.
> Protože mají jako hlavní cíl za prvé výrobu lihovin z denaturovaného lihu a
> metanolu a za druhé jdou po černých palírnách, které pálí pro výdělek a ne
> pro vlastní spotřebu. Kde jsou ty daňové úniky o řády vyšší.

no moment, bylo tady preci receno , ze vyrobit legalne 2000 l medoviny se smi.
Bez dane. Pokud jsem to nespravne precetl, tak se omlouvam. Viz nize je v z.l.
zminka o medovine pouze v souvislosti s koncesi, kde je to vyjma medoviny.

Byl jsem se ptat na prislusnem z.u.(jiz je to dele) na zl vyroba vyrobku ze
vcelych produktu , je to volna zivnost.

takze otazka lepe formulovana je, jak se tech 2000 l legalne s co nejmensi
rezii ve forme dani a pojisteni zbavit - mozna i se vsuvkou teple medoviny
nekde na trhu.

Z.l. se znenim vyroba vyrobku ze vcelych produktu schovava vse od svicek z
vosku , po tinktury z propolisu , medovnik, pernik, pyl rouskovany a perga ,
jed z zihadel ....... a pokud mam takovy z.l. , nepotrebuji ani nakup prodej
na vyrobky v z.l. vyjmenovane.

u toho medovniku a perniku by to mohlo kolidovat s zivnosti vazanou
pekarstvi - cukrarstvi, ale jinak se v z.l. zakone pise pouze o tom, ze na
vyrobu medoviny netreba koncese , takze asi

ŽIVNOST VOLNÁ

(K § 25 odst. 2)

Předmět podnikání: Výroba, obchod a služby neuvedené v přílohách 1 až 3
živnostenského zákona

Obory činností náležející do živnosti volné



7. Výroba potravinářských a škrobárenských výrobků

nebo

80. Výroba, obchod a služby jinde nezařazené

tam se asi schova vse

a take je potreba sve "dite" spravne pojmenovat -
treba medovnik prodavat jako "dekorativni vyrobek z medu dle stare
staroslovanske receptury" , a medovinu jako "staroslovansky mirne kvaseny
jontovy napoj overeny generacemy" : )

priznam se, zatim nemam potrebu medovinu varit (ale zatim vsem chutnala) ,
sam pritelem alkoholu nejsem , abstinent take ne, ale nevyhledavam ho,
ale doba bude zla a kdyz nekomu nabizim med , tak to chteji sklenicku , ale
pri dotazu jestli varim medovinu se vsem rozzari oci. No pak zhasnou, kdyz
reknu, ze ne.




--



S pozdravem

Jan Cervenka

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 59744


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Jan Cervenka (e-mailem) --- 2. 12. 2012
Re: prodej medoviny

Dne Sunday 02 of December 2012 13:32:36 Jan Cervenka napsal(a):
> Dne Sunday 02 of December 2012 12:32:14 R. Pol???ek napsal(a):

>
> a take je potreba sve "dite" spravne pojmenovat -
> treba medovnik prodavat jako "dekorativni vyrobek z medu dle stare
> staroslovanske receptury" , a medovinu jako "staroslovansky mirne kvaseny
> jontovy napoj overeny generacemy" : )


tedy jako potravinove doplnky - tam muze byt vse a je to volna zivnost.


--



S pozdravem

Jan Cervenka

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 59745


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
R. Pol�ek (85.71.180.241) --- 2. 12. 2012
Re: prodej medoviny

"no moment, bylo tady preci receno , ze vyrobit legalne 2000 l medoviny se smi.
Bez dane. Pokud jsem to nespravne precetl, tak se omlouvam. Viz nize je v z.l.
zminka o medovine pouze v souvislosti s koncesi, kde je to vyjma medoviny."

Co se říká tady v konferenci, není jaksi pro státní orgány závazné.
Dokud neuvidím přímo někde v zákonu, že včelař smí vyrobit 2000 litrů medoviny a prodat ji a jediná věc, kterou musí splnit, je pouze přihlášení toho výdělku k dani z příjmu, tak prostě tomu nevěřím.
A živnostenský list a živnost je jedna věc a plnění podmínek třeba Zákona o lihu je věc druhá. Živnost na živnostenském úřadě vydají bez problémů, protože plnění podmínek provozování živnosti je na tom podnikateli. Živnostenský úřad to zajímá jen tehdy, pokud nějaký státní úřad nebude chtít kvůli nějakým závažným nedostatkům v podnikaní odebrat živnostenské oprávnění.

Jinak kvasná výroba takzvaných tichých vín zakázána není, není ani daněná, ale výhradně pro vlastní spotřebu. To znamená, že se ta medovina musí spotřebovat v rodině, maximálně snad může posloužit v přiměřené míře jako naturální odměna při nějaké sousedské výpomoci. Tudíž finanční přínos je minimální.
Prodej je něco úplně jiného, ale pokud má výroba medoviny sloužit k ekonomickému přilepšení jeho práce, bez prodeje to nejde.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 59746


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
(90.179.34.205) --- 2. 12. 2012
Re: prodej medoviny

no moment, bylo tady preci receno , ze vyrobit legalne 2000 l medoviny se smi.
Bez dane. Pokud jsem to nespravne precetl, tak se omlouvam.

---

to je ale o dani lihové - zjednodušeně řečeno.

Třeba pro vlastní potřebu.

Pokud by byla lihová daň i vlastní potřeba by se danila. Viz palírny pro zahrádkáře. Obdobně.

Pak je tady daň z příjmu a to je jiné kafe.

Karel

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 59748


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
Stonjek (213.151.87.2) --- 3. 12. 2012
Re: prodej medoviny

Slíbil jsem, že se zeptám, to jsem udělal a netroufám si říct, jak to v podstatě je, protože postavit se na trh s vlastní medovinou asi vůbec nebude jednoduché! V MV o tom v podstatě nic není, a ve Včelařství tam také nic! Možná by pomohlo, kdyby Mgr. Machová ve Včelařství vydala takovou jednoduchou kuchařku jak postupovat, takže kdo má do toho chuť, hurá na to! Já na to .... Zdraví R. S.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 59749


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
R. Pol�ek (85.71.180.241) --- 4. 12. 2012
Re: prodej medoviny

"Slíbil jsem, že se zeptám, to jsem udělal a netroufám si říct, jak to v podstatě je, protože postavit se na trh s vlastní medovinou asi vůbec nebude jednoduché! "


Tak nějak to asi bude.
Je obrovský rozdíl zakalkulovat do ceny jen to, co se musí koupit plus nějakou svoji práci a prodávat to po známých a sousedech načerno anebo zakalkulovat všechny vstupy v tržních cenách včetně zákonných požadavků na všechmo, co stát vyžaduje provést.
Pak se může stát, že bude vyžadována produkce mnoho tun ročně a provoz po většinu roku, aby to vůbec při konkurenceschopných cenách mělo nějakou návratnost.

Stejně si myslím, že nebýt těch dvou článků o výrobcích medoviny v prosincovém Včelařství, tato diskuze by nebyla.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 59750


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu